Cholera jest ostrą chorobą biegunkową wywoływaną przez bakterie tzw. przecinkowce cholery. Jest to choroba tzw. „brudnych rąk”. Do zakażenia dochodzi w skutek spożycia wody lub produktów spożywczych zanieczyszczonych kałem osób chorych lub bezobjawowych nosicieli.
Objawy:
– biegunka o charakterze wodnisto-ryżowym,
– obfite wymioty, bez nudności,
– znaczne i szybko postępujące odwodnienie i zaburzenia elektrolitowe
mogą występować kurczowe bóle mięśni
Gwałtowne odwodnienie może prowadzić do ostrej niewydolności nerek, poważnych zaburzeń elektrolitowych i zgonu.
Powikłania:
– najcięższym powikłaniem choroby jest zapaść naczyniowa (na skutek znacznej utraty wody i zmniejszenia objętości osocza), ostatecznie zgon.
Zalecenia do szczepienia:
– zaleca się zaszczepienie przeciw cholerze osobom wyjeżdżającym w tereny wysokiego ryzyka epidemicznego (Afryka, Azja, Ameryka Środkowa)
Podstawowe szczepienie dzieci w wieku od 2 do 6 lat obejmuje 3 dawki podawane doustnie w odstępie od 1 do 6 tygodni. Dawkę przypominającą podaje się po 6 miesiącach.
Dzieci powyżej 6 lat i osoby dorosłe otrzymują 2 dawki szczepionki w odstępie od 1 do 6 tygodni oraz dawkę przypominającą po 2 latach.
Szczepienie przeciw cholerze podawane jest w formie szczepionki doustnej, inaktywowanej.