Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Toksyczne działanie glutenu może prowadzić do zaniku kosmków jelita cienkiego, co spowoduje utrudnione wchłanianie pokarmu. Jedynym sposobem na walkę z celiakią jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.

ból brzucha
Częste objawy:

  • bóle i wzdęcia brzucha, biegunki tłuszczowe lub wodniste
  • utrata masy ciała, chudnięcie
  • zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost
  • zmiana usposobienia,
  • objawy niedoborowe będące efektem zespołu złego wchłaniania
Rzadkie objawy:
  • niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
  • podwyższony poziom cholesterolu
  • afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej
  • niedorozwój szkliwa zębowego
  • ciągłe zmęczenie, depresja
  • zaburzenia neurologiczne, uporczywe bóle głowy
  • wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
  • problemy ze skórą
  • nawykowe poronienia, problemy z płodnością
  • współistniejące choroby autoimmunologiczne
Diagnozowanie:

1. poradnia gastroenterologiczna
2. badania serologiczne:
  • przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
  • przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
  • przeciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF)
3. gastroskopia z pobraniem wycinka z pozaopuszkowej części dwunastnicy,
4. NOWOŚĆ - wymaz z policzka na obecność genotypów HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 - sprawdź cenę

Leczenie:
  • Dieta bezglutenowa

Uwaga: dużym błędem jest przechodzenie na dietę bezglutenową bez wykonania dokładnych badań w kierunku celiakii. Błędem jest także wykonywanie diagnostyki podczas stosowania przez pacjenta diety bezglutenowej.


Zadzwoń

Napisz