Celiakia jest chorobą o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach – pszenicy, życie, owsie czy jęczmieniu. Toksyczne działanie glutenu może prowadzić do zaniku kosmków jelita cienkiego, co spowoduje utrudnione wchłanianie pokarmu. Jedynym sposobem na walkę z celiakią jest stosowanie przez całe życie diety bezglutenowej.
Częste objawy:
- bóle i wzdęcia brzucha, biegunki tłuszczowe lub wodniste
- utrata masy ciała, chudnięcie
- zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost
- zmiana usposobienia,
- objawy niedoborowe będące efektem zespołu złego wchłaniania
- niewyjaśniona niedokrwistość z niedoboru żelaza
- podwyższony poziom cholesterolu
- afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej
- niedorozwój szkliwa zębowego
- ciągłe zmęczenie, depresja
- zaburzenia neurologiczne, uporczywe bóle głowy
- wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe
- problemy ze skórą
- nawykowe poronienia, problemy z płodnością
- współistniejące choroby autoimmunologiczne
1. poradnia gastroenterologiczna
2. badania serologiczne:
- przeciwciała przeciwko endomysium mięśni gładkich (EmA)
- przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG)
- przeciwciała przeciwko deamidowanej gliadynie (DGP lub GAF)
4. NOWOŚĆ - wymaz z policzka na obecność genotypów HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 - sprawdź cenę
Leczenie:
- Dieta bezglutenowa
Uwaga: dużym błędem jest przechodzenie na dietę bezglutenową bez wykonania dokładnych badań w kierunku celiakii. Błędem jest także wykonywanie diagnostyki podczas stosowania przez pacjenta diety bezglutenowej.
Skontaktuj się z nami!
Skontaktuj się z nami!